CSERÉPKÁLYHA - KANDALLÓ - KEMENCE Alternatív fütés rendszer+napkollektor

Több mint 35 év szakmai tapasztalat, több száz tervezett, felépített kandalló, cserépkályha és kemence. Saját tervezésű alternatív fűtés rendszerek, egyedi műszaki megoldások, egyedi kandallók. Nincs az, amit ne tudnánk megvalósítani.

RECEPTEK

Kencében keszithető kenyerek, sültek, ételek, és nem csak.

Burgonyás kenyér (nyers burgonyával)
20 dkg reszelt, nyers burgonya
3 dl tej
4 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 kk cukor
2 kk só
40 dkg BL 80-as liszt (+7 dkg dagasztás közben)
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 kk sikér
A nyers burgonyát reszelés közben kevés citromlével meglocsoltam és azonnal - előre kimért - liszttel megszórtam és ebbe beleforgattam. Erre azért van szükség, hogy a burgonya ne barnuljon meg.
A lisztes burgonyát és a többi hozzávalót a gépbe tettem. 20 perc dagasztás, 30 perc pihentetés, 20 perc dagasztás után lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam formáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba tettem kelni. (Az eredeti recept formában sütést ír, és egy ilyen ismeretlen, burgonyás kenyeret nem mertem szabadon, tepsin sütni első alkalommal.)  1 órás kelesztés után, előmelegített, gőzös sütőben 1 óra alatt sütöttem meg. Kb. fél óra sütés után lekentem tiszta vízzel, majd 10-15 perc után kivettem a jénaiból, ismét lekentem vízzel, majd így fejeztem be a sütést. Nagyon szaftos, puha, laza szerkezetű kenyér lesz belőle. Érdemes kipróbálni.

Búzacsírás kenyér:
50 dkg BL 80-as liszt
25 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
1 kk méz
2 dl langyos víz
1/3 friss élesztő
1 kk sikér
A liszt közepébe tettem a vizet, az élesztőt és a mézet, majd kb 5 percet vártam, hogy megpezsdüljön az élesztő.
2 dkg margarin
2,5 dl kefir
2 kk só
20 dkg búzakovász
Kézzel kerül bele: 20 dkg  csíráztatott (3 napos) és leszárított búza.
A végleges folyadék mennyiség a kovász állagától is függ.
A gépben mindent összedagasztattam jó keményre kb 25 percig. Utána 45 perc kelesztés kikapcsolt gépben, majd újabb 10 perc dagasztás. Kiszedtem a gépből a tésztát, háromfelé osztottam, majd a darabokból lapokat nyújtottam. Megszórtam az első lapot a csíra harmadával, rá lap, rá csíra, rá lap, rá csíra. A végén a sodrófával még egy kicsit belelapítottam a tésztába a csírákat. Feltekertem a tésztát, majd a tekercset oldalról is feltekertem Ez lett a végleges formája a kenyérnek. Formázva 1 órát kelesztettem, majd előmelegített sütőben 1,5 órát sütöttem. 1/2 óra sütés után a lángot mérsékeltem. Kb. félidőben kétszer átkentem a kenyeret sós vízzel.

Fehér kenyér, 2 kg-os

Ennek a kenyérnek egy kis története van. Két gépben akartam sütni egy-egy 1 kg-os kenyeret. A tésztákat, annak rendje és módja szerint bekészítettem a gépekbe, és elkezdtem dagasztatni. Ekkor egy áramszünet miatt a gépi pályafutása a kenyereimnek megszakadt. Nem akartam, hogy a tészta tönkremenjen, ezért átváltottam a sütős megoldásra. Olyan jó lett a végeredmény, hogy leírom, hogy is készült a kenyér, hátha valaki egyszer kedvet kap hozzá.
A hozzávalókat 1 gépre adom meg, ezt duplázni kell a 2 kg-os adaghoz.
60 dkg BL 80-as kenyérliszt
1,5 kk só
1,5 kk cukor
3,5 dl víz ( a kovász állagától függően változhat)
8 dkg búzakovász
0,9 dkg élesztő
késhegynyi aszkorbinsav
A gépben az első (kb 20 perc) dagasztás még végig futott, majd leállt a gép. Kb. 60 percet kelhetett, majd ekkor vettem ki a gépből, kézzel jól összedolgoztam és átgyúrtam lisztezett felületen. Hosszúkás cipót formáztam, és szilikonos sütőpapírral bélelt formába tettem kelni. A kelés félidejében pengével bevágtam a tésztát. Összesen kb. 1,5 órát kelt, de ez a külső hőmérséklettől függően változhat. Előmelegített sütőben 1ó20 percig sütöttem, félidőben mérsékeltem a lángot és sütőpapírral letakartam a kenyeret, hogy a teteje ne égjen meg. Szintén félidőben lekentem tiszta vízzel, majd a sütés befejezésekor még egyszer. Az utolsó fél órára kivettem a cserép formából a kenyeret és csak a sütőpapírral raktam vissza sülni, hogy az oldala és az alja is kellően meg tudjon sülni.

Fehér kenyér - kovásszal (86 dkg-os lett)

55 dkg BL 80-as liszt (+ 1 dkg a dagasztás közben)
2,5 dl víz
2 dkg margarin
10 dkg búzakovász
1,2 dkg élesztő
1 kk cukor
1,5 kk só
késhegynyi aszkorbinsav

Fehér kenyér - csak élesztővel
60 dkg BL 80-as liszt
3 dl víz
2 dkg margarin
2,2 dkg élesztő
1 kk cukor
1,5 kk só
késhegynyi aszkorbinsav

Francia rozsos kenyér
Ahogy én csináltam:
Este:
1 dl langyos víz
1 kk méz
0, 7 dkg élesztő
ezeket összekeverni és néhány percig állni hagyni
6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
7 dkg BL 80-as liszt
Mindent összekeverni és kb. 12 órát állni hagyni.
Másnap:
2, 8 dl víz (lehet egy kicsit kevesebb !!!)
30 dkg BL 80-as liszt (+ 1-2 evőkanál kellett hozzá)
5 dkg rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy sima búzaliszt
0, 7 dkg élesztő
1 púpos kk sikér
1, 5 kk só
az előző esti kovász
Mindent a gépbe tettem. 20 perc dagasztás, 30-40 perc kelés, 5-10 perc dagasztás, 30 perc kelés kilisztezett, meglangyosított jénaiban, 15 perc kelés a jénaiból óvatosan a tepsire borítva. (Ez utóbbi lehet, hogy több lesz, szorosabb tészta és kisebb hőség esetén. ) Előmelegített sütőben kb. 50 perc sütés nagy lángon a felső rácsálláson.

Kefires kenyér és zsömle
52 dkg kefir
35 dkg BL 80-as liszt
35 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 kk só
1 kk cukor
3,5 dkg élesztő
8 dkg rozskovász
1 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
3 maréknyi zabpehely

Kovászos fehérkenyér (1,2 kg-os lett)
01.  20 dkg BL 80-as liszt
02.  25 dkg aktív (!) búzakovász
03.  2,5 dl langyos víz
04.  1 kk cukor
05.  1 dkg élesztő elmorzsolva
06.  25 dkg BL 80-as liszt
07.  10 dkg RL 90-es világos rozsliszt
08.    5 dkg burgonyapehely
09.   1 kk sikér + késhegynyi aszkorbinsav
10.   2 kk só
11.   4 dkg margarin
12.  10 dkg tejföl
Fontos a sorrend!!
Az első 5 hozzávalót a gépbe tettem, majd egy fakanál nyelével finoman összekevertem. Erre került a következő 3 hozzávaló, úgy szórva, hogy teljesen elfedje a folyékony kovászos részt. Ezután a következő 4 féle hozzávalót egy-egy sarokba tettem.
Azért van jelentősége a bepakolásnak, mert az alul levő kovászt hagytam beindulni, és amikor felül kirepedezett a száraz hozzávaló, akkor indítottam el a dagasztást. Ez kb. 40 perc volt.
20 perc dagasztás következett, ekkor kb 30-40 ml folyadékot kellett tennem a tésztához, de ez a kovász állagától függően változhat.
A dagasztás után a tésztát kiolajozott kelesztőtálba tettem, majd hagytam jó duplájára kelni, ez most kb. 1ó15 perc volt. Ezután a tésztát kiborítottam, összenyomkodtam, formáztam és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Kb 1,5 órás kelesztés után (ennek félidejében bevágtam pengével a kenyeret), előmelegített sütőben megsütöttem. Félidőben lekentem tiszta vízzel, kb 1 órát sült.

Kenyér:

3 ek búza vagy zabkorpa (kb.3 dkg),
3 ek búzacsíra (kb. 3 dkg),
3 ek burg. pehely (kb. 2 dkg),
finomliszt kb 7 dkg,
Bl 80-as kenyérliszt 45 dkg,( tehát összesen 60 dkg a szárazanyag)
1 kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1,5 kk só,
1,5 kk cukor,
2 dkg margarin,
2 dl joghurt vagy kefír,
1,5 dl víz,
1/2 kocka friss élesztő.
A géppel dagasztattam kétszer, közeben legalább 20 perc pihentetés, majd a tepsin is legalább 40 percet. A teteje vizezett tojássárgájával van lekenve, rajta szezámmag. A bevágást cérnával csináltam, ezt a tippet én is úgy lestem el, de nagyon jó.

Svájci parasztkenyér – ahogy én csináltam
280 ml víz
200 ml tej
150 g teljeskiőrlésű rozsliszt
280 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalizt
360 g BL 80-as liszt
2,5 dkg friss élesztő
1 púpos kk sikér
1 kk barnacukor
2 kk só
Gépben dagasztás 20 perc, kelesztés 35 perc, dagasztás 20 perc. Utána kivenni, kelesztés tepsin 30 perc, bevágás, kelesztés 10 perc. Előmelegített, gőzös sütőben sütés 50 perc.

Ünnepi kenyér - új kenyér ünnepére:
40 dkg BL 80-as liszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
5 dkg búzacsíra
5 dkg búzakorpa
1 kk méz
1,5 dl langyos víz
1/4 friss élesztő
1 kk sikér
2 dkg margarin
2,5 dl kefir
2 kk só
25-30 dkg búzakovász
A folyadék mennyisége a kovász állagától függően változhat.
A liszt közepébe tettem a vizet, az élesztőt és a mézet és a kovászt, kicsit összekevertem, majd  a szélekről ráhúztam egy kevés lisztet és pihentettem 1 órát. 20 perc dagasztás, 1 ó pihenés, 20 perc dagasztás, formázás, majd 1 -1,5 óra kelesztés után, előmelegített, gőzős sütőben 1 óra sütés. Nagyon szép kenyér lett.
   
Varázslatos kenyér - dagasztás nélkül
Az igazi kenyér lukacsos, ruganyos, illatos, és még napokkal a sütés után is friss. De ilyen kenyeret elég nehéz vásárolni... Otthon viszont pikk-pakk elkészíthető!
A kenyérsütésről mindenki azt gondolja, hogy nagy macera. Mert ugye  élesztőt kell futtatni, dagasztani, keleszteni, megint átdagasztani... De létezik egy bűvös recept, amely rengeteg változatban kering a világhálón. Azért bűvös, mert varázslatosan finom kenyeret lehet vele készíteni, és pofonegyszerű, akár egy 5 éves gyerek is el tudja készíteni. Dagasztani nem kell, a munka kb. 3 perc. A kelesztési idő változó a különféle recepteknél, 1,5 órától 12 óráig tarthat a különféle változatokban.

DNK, vagyis dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:
75 dkg liszt (legalább 30% BL-55-ös liszt legyen benne)
1 evőkanál porélesztő
1 evőkanál édesítő (cukor, fruktóz vagy méz)
2,5 teáskanál só
6 dl folyadék (pl. 5 dl víz, 1 dl tej)
Elkészítés: A száraz összetevőket egy nagy keverőtálban összekutyulom, majd hozzáadom a nedves összetevőket, és 1 perc alatt gyors keverőmozdulatokkal masszát csinálok belőle. Ezt konyharuhával letakarva 1,5 órára állni hagyom állandó hőmérsékletű, langyos helyen (pl. sütő belseje). A 90 perc alatt kétszeresére nő, laza szerkezetű, szakadós, buborékos tésztává növi ki magát. Fakanállal a tészta szélén körbe-körbe járva behajtogatom a masszát, nem sokat tapicskolom, hogy ne tömörödjön össze. Letakarva újra félreteszem, de csak arra a 15 percre, amíg bemelegítem a sütőt.
A sütőbe - begyújtás előtt - beteszek alulra egy fél tepsi vizet, a rácsra pedig a sütőedényt, ami bármi lehet, ami bírja a hosszan tartó, nagy hőt és van fedele (legjobb az öntöttvas sütőlábos, de pl. egy jénai is megteszi). Atomtiszta kell, hogy legyen. :) Mikor bemelegedett a sütő (250 fok, gázsütő 8-as fokozat), kiveszem a forró sütőedényt (fontos, hogy nagyon forró legyen), és a keverőtálból beleöntöm a tésztát. 20-30 percig fedővel sütöm teljes hőfokon, majd 20 percig fedő nélkül teljes hőfokon, elkészülés előtt pár perccel takarékra veszem. A végeredmény egy aranybarna, repedezett tetejű, illatos, tűpróbát kiálló bucikenyér lesz.
        
SZEZÁMMAGOS KIFLI
Hozzávalók:
5,5 dl tej
2,5 dl étolaj
2 ek cukor
1 ek só
1 kg liszt
5 dkg élesztő
Mindent a dagasztógépbe raktam.
Dagasztás után 6 gombóc, fél óra állás után a gombócokat egyesével kerek lappá nyújtom,
olvasztott margarinnal megkenem, majd 16 felé vágom és kiflinek feltekerem. (Össz.96 kifli lesz)
A kiflik tetejét vizezett tojássárgájával megkenem és szezámmaggal megszóróm.
Sütés: kb. 200 fokon 20-25 perc.
Nem szabad kiszárítani!

Pozsonyi kifli.
Aki valamiért nem kedveli a bejglit, ám bírja azt a fajta tésztát, próbálja ki a pozsonyi kiflit. Könnyebb dolgozni vele.
Igazi klasszikus, eléggé hasonlít a bejglire, aki nem mer annak nekivágni, az próbálkozzon ezzel. Könnyebb nyújtani, és kevésbé hasad ki.
Hozzávalók
(30-35 darab)
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
1,5 dkg élesztő
kb. 2 dl tej
3 dkg cukor + 1 evőkanálnyi fahéj, só
1 citrom reszelt héja
1 tojás a kenéshez
diós töltelék:
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
5 dkg mazsola - opcionális 1 dl tej
mákos töltelék:
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 dl tej
1 evőkanál méz
Kétfajta töltelék esetén a megadott mennyiségek fele szükséges csak. A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral (plusz mézzel), és ráöntöm a darált mákra/dióra. Elkeverem és hagyom hűlni. A tésztához meglangyosítok fél dl tejet 1 evőkanálnyi cukorral, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. Egy tálban elmorzsolom a lisztet a vajjal/margarinnal. Hozzáadom a cukrot, egy csipet sót és fahéjat, a reszelt citromhéjat, a felfuttatott élesztőt, és elkezdem összegyúrni. Közben annyi tejet adok hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjak, ami elválik a kezemtől is meg az edénytől is. Letakarva fél órát pihentetem.

Márványsajtos falatkák
Hozzávalók: 8 szelet kenyér; 10 dkg márványsajt; 5 dkg vaj, vagy margarin; kevés dió, szőlőszemek
A márványsajtot villával összetörjük, vajjal kikeverjük. A kenyérszeleteket megkenjük, tetejét szőlővel és diódarabkákkal díszítjük.
     
Sós ropogós
Hozzávalók:
55 dkg liszt; 15 dkg zsír; 2 dkg élesztő; kevés tej; 1 tojás; só; köménymag
A lisztet a zsiradékkal, a tejben felfuttatott élesztővel és sóval összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, köménymaggal megszórjuk. Derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk, forró sütőben pirosra sütjük.
       
Sajtos kocka
Hozzávalók:
15 dkg liszt; 3 dkg vaj; 10 dkg reszelt sajt; késhegynyi pirospaprika; só
A hozzávalókat összegyúrjuk, nagyon vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval kis kockákat vágunk belőle, zsírozott sütőlemezen ropogósra sütjük.

Sós perec
Hozzávalók:
20 dkg liszt; 10 dkg margarin; 1 dkg élesztő; 2 evőkanál tejföl; só
A lisztet a margarinnal és az élesztővel, tejföllel összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, Majd kinyújtjuk, perec formákat szaggatunk belőle. Tojássárgájával megkenjük, világosra sütjük.
   
Sós kocka
Hozzávalók:
35 dkg liszt; 25 dkg margarin; 2 dl tejföl; 1 tojás; 10 dkg mandula; só
A hozzávalókat összegyúrjuk, kétszer fél óránként hajtogatjuk. Kinyújtjuk, nagy tepsibe tesszük. Tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk darált mandulával. Derelyevágóval, vagy késsel bevagdossuk apró kockákra, megsütjük. Ha kihűlt, széttördeljük.

Sonkás lepény

Hozzávalók:
50 dkg liszt; 2 dkg margarin; 2 tojás; 1 evőkanál rum; kevés tejföl
Töltelékhez: 40 dkg darált füstölt tarja; 4 dl tejföl; bors
A lisztet a margarinnal, tojások sárgájával, rummal, sóval, tejföllel rugalmas tésztává gyúrjuk. Két cipóba osztjuk. Egyikkel kibélelünk egy közepes nagyságú tepsit, rátesszük a tölteléket, amit előzőleg jól kikevertünk, majd befedjük a másik tésztalappal. Tojásfehérjével megkenjük, megsütjük. Melegen kockára vágjuk.
   
Sajtos puffancs
Hozzávalók:
16 dkg liszt; 8 dkg margarin; 3 tojás; 2,5 dl tej; 1 tojássárgája; 12 dkg reszelt sajt; só
A tejet megsózzuk, felforraljuk. Felolvasztjuk benne a margarint, majd sűrűn keverve belefőzzük a lisztet. Tűzről levéve még melegen beletesszük a 3 egész tojást, alaposan kidolgozzuk. Ha kihűlt, beletesszük a sajtot, diónyi gombócokat formálunk belőle. Sütőlemezre tesszük, tetejét megkenjük tojássárgájával, aranysárgára sütjük.

Túrós pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt; 50 dkg túró; 50 dkg margarin; só
A margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót, sót és összegyúrjuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, köménymaggal. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megsütjük.

Vajas pogácsa

Hozzávalók:
80 dkg liszt; 25 dkg margarin; 3 dl tejföl; 2 dkg élesztő; 1 tojás; só
Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk, a tésztát összegyúrjuk. 1 órát kelni hagyjuk, kiszaggatjuk. Tetejére tehetünk sajtot, köménymagot, megsütjük.

Póréhagymás sütemény
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött levelestészta; másfél kg póréhagyma; 12 dkg füstölt szalonna; 4 tojás; 2,5 dl tejföl; 2 evőkanál étkezési keményítő; só; ételízesítő; szerecsendió; bors; őrölt köménymag
A leveles tésztát felengedjük. A póréhagymát, sonkát apróra vágjuk. A szalonnát kisütjük, kivesszük a zsírból. A zsírban a pórét 10 percig pároljuk, majd kivesszük. A tojásokat felverjük a tejföllel, keményítővel, fűszerekkel, majd hozzáadjuk a pórét. A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, rátesszük a hagymás masszát, rászórjuk a sonkát, megsütjük. Ha megsült, kockákra vágjuk.
   
Burgonyás pogácsa
(Nagymama receptje)
Hozzávalók:
30 dkg főtt, áttört burgonya; 60 dkg liszt; 15 dkg zsír; 2 tojássárgája; 3dl tej; 3 dkg élesztő; só
A tejben az élsztőt pici cukorral felfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát jó nagyra nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, feltekerjük. Háromszor 15 percenként nyújtjuk, feltekerjük, kiszaggatjuk, forró sütőben sütjük.

Tepertős pogácsa
(Nagymama receptje)
Hozzávalók:
50 dkg liszt; 1 dl tejföl; 2-3 evőkanál bor; 35 dkg darált tepertő; 5 dkg zsír; 2 dkg élesztő; langyos tej
Az élesztőt felfuttatjuk, a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát feltekerjük, kelni hagyjuk. Háromszor fél óránként feltekerjük, kiszaggatjuk, kb. 15 percig sütjük.
   
Croquettes
Hozzávalók:
10 db főtt burgonya; 5 dkg vaj; fél csomag sütőpor; liszt; só
A hozzávalókat összegyúrjuk, rudacskákat formálunk belőle. Felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük.


Betyárpaprikás recept
Fél kiló birkahús
1 mokkáskanál pirospaprika
1 zöldpaprika
1 fej hagyma
1 paradicsom
1 evőkanál olaj
1 dl tejföl
1 mokkáskanál liszt
1dl száraz vörösbor

A húst megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. Ezután leforrázzuk, leöblítjük, majd lecsepegtetjük róla a vizet. Az apróra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, vizet és pirospaprikát adunk hozzá, majd fedő alatt addig pároljuk a hagymát, amíg atóz szét nem fő. Felkarikázzuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd a hússal együtt hozzáöntjük a hagymához és pároljuk. Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a vörösbort. Amíg a hús párolódik, addig kikeverjük a lisztet a tejfölben, majd hozzáadjuk a készülő ételhez.
Tálalása ízlés szerint galuskával vagy főtt burgonyával.

Birkapörkölt recept
60 dkg birkahús
2 fej hagyma
zsír

bors
paprika
paradicsom
Zöldpaprika
fokhagyma
babérlevél
Majoranna
2 dl száraz vörösbor
A hagymát zsíron megdinszteljük, amikor már üveges, beletesszük a húst, a fűszereket. Kb. 15 perccel a pörkölt elkészülése előtt beletesszük a piros paprikát.
Főtt burgonyával tálaljuk

Jászberényi birkapörkölt recept
Hány személyre: 6-8
1,6 kg birkahús
kevés zsír
3 fej vöröshagyma

1 marék pirospaprika
2 cső zöldpaprika
bors
4 dl vörösbor
A felaprózott hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Eközben egy bográcsba tesszük a felszeletelt húst, erre tesszük a hagymát. sózzuk, majd vizet öntünk hozzá. Így főzni kezdjük, közben borsozzuk, beletesszük a zöldpaprikát. Főzés közben a bort is hozzáöntjük, majd teljesen puhára főzzük, és már kínálhatjuk is.

Parasztos báránysültek nyárson recept
6 szelet bárányborda
6 db virsli
6 db bárányvese
6 db gomba
3 db paradicsom
1 dl olaj
só és bors
1 citrom
Vágjuk a virslit három darabra, a vesét kétfelé, a paradicsomot pedig négyfelé. A gombafejeket hagyjuk meg egészben. Mindegyik nyársra egyenlő arányban szúrjuk fel a különböző összetevőket. Locsoljuk meg jól olajjal. Tegyük lecsöpögtetős nyárssütőbe, és 5 perc múlva forgassuk meg. Ismételjük meg a műveletet a teljes sütésig. sóval, borssal ízesítsük. Citromkarikákkal tálaljuk.

Vásárhelyi birkacomb recept
Hány személyre: 4-6
1 kg birkacomb
10 dkg füstölt szalonna
1 dl olaj
1 fej vöröshagyma
20 dkg vegyes zöldség
só, bors
1 kanál liszt
1 kk. paradicsompüré
kakukkfű
2 dl bor
A birkacombot megtisztítjuk, majd a szalonnaszeletekkel megtűzdeljük, és ezekkel együtt megkötözzük. sózzuk, borsozzuk, majd olajban átsütjük. A megmaradt zsiradékban megpirítjuk a felaprózott hagymát, majd beletesszük a felkarikázott vegyes zöldséget. Ezután elkeverjük a liszttel és a paradicsompürével, majd a borssal és a kakukkfűvel ízesítjük. Felöntjük a borral, majd ebbe tesszük a birkát. Az egészet puhára pároljuk, majd tálaláskor leöntjük a mártással.

Alföldi bárányhús recept
Hány személyre: 4
25 dkg fehérbab
2 fej hagyma
1 evőkanál vaj
5 dkg füstölt szalonna
40 dkg bárányhús
4 sárgarépa
1 zeller
3 burgonya
2 gerezd fokhagyma
só, bors
babérlevél
petrezselyemzöld
A babot egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap egy lábosba tesszük, felöntjük másfél liter vízzel, és hozzáadjuk a megpirított hagymát és szalonnát, a feldarabolt húst, répákat és zellert. Ezt így kb. egy órán keresztül főzzük. Eközben Megpucoljuk és felkockázzuk a burgonyát, majd a levesbe tesszük a fokhagymával, a babérlevéllel és a petrezselyemmel együtt. További 20 percig főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, majd kínálhatjuk is.

Báránykockák fűszermártásban recept
Hány személyre: 4
80 dkg kicsontozott báránycomb
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. sűrített paradicsom
1,5 dl joghurt
2 tk. reszelt gyömbér
1 tk koriandermag
1 tk. őrölt kömény
2 ek. olaj

pirospaprika
A húst felkockázzuk. Egy hagymát felaprítunk, majd a fokhagymával és a fűszerekkel együtt leturmixoljuk. A krémet a húshoz adjuk. Jól összekeverjük, majd 1 órán át állni hagyjuk.
A másik hagymát felkarikázzuk, majd forró olajon megpároljuk. Rátesszük a húst, majd közepes fokozaton 8-10 percig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét és két evőkanál joghurtot, majd addig főzzük, amíg elfővi alevét. Végül folytonos keverés mellett kis adagokban hozzáadjuk a maradék joghurtot. Utána fedő alatt puhára főzzük.
Rizzsel tálaljuk.

Báránysült fügével
Hány személyre: 6 személyre
1 kg báránykotlett
9 db friss füge
1,5 dl vörös portói bor
2 evőkanál olívaolaj
só és őrölt fekete bors
190°C-ra melegítsük elő a sütőt. Gázsütő esetén 5-ös fokozat. Forrósítsuk fel az olajat egy tepsiben. A húst rakjuk bele és pirítsuk meg körben. Vágjuk félbe a fügéket és rakjuk a hús köré. Ízesítsük sóval és borssal a húst, és 30 percig süssük a sütőben. A tepsit vegyük ki és a borral öntözzük meg a fügéket. 30-45 percre rakjuk vissza a tepsit a sütőbe. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl és a hús maradjon belül rózsaszín. Ha kivettük a húst, akkor 5 percig hagyjuk állni egy vágódeszkán és ezután szeleteljük csak fel.

Báránysült sajtos burgonyával recept
Hány személyre: 4
1 fej vöröshagyma
2 csésze tejszín
1 1/2 kg héjában főtt burgonya
17,5 dkg ementáli sajt
60 dkg bárányfilé
1 tk. szárított majoránna
1 tk. szárított kakukkfű
3 ek. vaj
só, őrölt bors
A tejszínt egy lábosban felforraljuk, majd beletesszük a felaprózott hagymát, sózzuk, borsozzuk. Miközben ez fő, a krumplikat meghámozzuk, felkarikázzuk, és egy előkészített jénaiba tesszük. Leöntjük a hagymás tejszínnel, majd rászórjuk a lereszelt sajtot, és sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt aranybarna lesz. Eközben a húst sózzuk, borsozzuk, a fűszerekkel ízesítjük, majd vajban készre sütjük. Végül a burgonyával együtt kínáljuk.

Citromos sült bárányvelő recept
Hány személyre: 4
6 bárányvelő
1 ek. citromlé
15 dkg liszt
3 ek. vaj
1 mk. egész bors

Eltávolítjuk a hártyát a velőről, majd annyi hideg vizet öntünk hozzá, amennyi ellepi. Ráöntjük a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten negyed órát főzzük. Utána leszűrjük, 1 cm vastagságúra felszeleteljük, és lisztbe forgatjuk. Felforrósítjuk a vajat, majd megsütjük benne a velőt.
Citromkarikával díszítve tálaljuk.

Báránnyal töltött paradicsompaprika recept
Hány személyre: 8
8 paradicsompaprika
13 dkg sovány bárányhús
26 dkg padlizsán
1 mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
8 babérlevél
1 citrom héja
őrölt pirospaprika
extra szűz olívaolaj
só, fehér bors
A paprikák tetejét levágjuk, majd belsejüket kiszedjük. A padlizsánok héját megszurkáljuk, majd így megsütjük, és meghámozzuk őket. Ezután felaprózzuk és összekeverjük a petrezselyemmel, fokhagymával, hagymával és a reszelt citromhéjjal. Ebbe keverjük bele a felkockázott húst is, sózzuk, borsozzuk, és megtöltjük vele a paprikákat. Visszatesszük a tetejüket, bekenjük az olajjal, ráteszünk egy-egy babérlevelet, majd bealufóliázzuk, és kb. negyed óra alatt készre sütjük. Ezután kivesszük a fóliából, és már kínálhatjuk is.

Amerikai cukkíni kenyér

3 egész tojás, 30 dkg cukor, 1 mk. Szódabikarbóna, 1 cs. Sütőpor, 2 dl olaj – alaposan kikeverni, utána 40 dkg reszelt , kinyomkodott cukkínit és 35 dkg lisztet adunk hozzá. 10 dkg durvára vágott dió, 10 dkg mazsola, 1 mk. őrölt szegfűszeg, 2 mk. fahéj. Az egészet összekeverni, kizsírozott, lisztezett püspökkenyérsütőbe lassú tűzön hosszan sütni (kb. 65 perc 230 fokon).


Erdélyi gezemice savanyúság
Hozzávalók:
3 kg zöld paradicsom
1,5kg sárgarépa reszelve
1,5 kg zöld paprika
1,5kg pritamin paprika (kaliforniai, kápia, húsos).
1,5 kg hagyma,

Felvágni mindent vékony csíkokra, hozzáadni 1dl pohárnyi sót. Összekeverni 1 napig állni hagyni majd jól kicsavarni. Felforralunk 4dl 3-5% ecetet, 8-10db babérlevéllel, aztán belerakni a kicsavart anyagot és kavargatni, jól felforrósítani.

Közben 4 dl olajat kikeverni 3 dl mustárral mint a majonézt, 10g bors, 10g szegfűszeg, 10g szegfűbors(mind őrölve)  belekavarni. A forró anyagot apránként belekavarni a mustárosba, forrón üvegekbe rakni, és száraz dunsztba elhelyezni.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 64
Heti: 255
Havi: 849
Össz.: 285 264

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Receptek
CSERÉPKÁLYHA - KANDALLÓ - KEMENCE Alternatív fütés rendszer+napkollektor - © 2008 - 2018 - kandallo-kemence.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: búbos kemence építése - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »