CSERÉPKÁLYHA - KANDALLÓ - KEMENCE Alternatív fütés rendszer+napkollektor

Több mint 35 év szakmai tapasztalat, több száz tervezett, felépített kandalló, cserépkályha és kemence. Saját tervezésű alternatív fűtés rendszerek, egyedi műszaki megoldások, egyedi kandallók. Nincs az, amit ne tudnánk megvalósítani.

Bió - vagy zőld - ház

Gyakran szokták mondogatni ,,Fúúú, de meleg van! De jó lenne ebből elrakni egy keveset télire!” És mi a probléma? Lehet tárolni úgy a meleget, mint a hideget, és ez nem vicc.
Célszerű a következőket új házak építésénél alkalmazni. A leírást elkészítem, mint alap ötlet, műszaki részletezések nélkül.
A házat a hosszú oldalával déli fekvéssel helyezzük el (úgy mint régen a parasztházakat). Észak irányába, az a tökéltess, ha domboldal helyezkedik el vagy más épület. Ennek hiányában szélfogót kell építeni, vagy örökzöldet kell ültetni. Ennek az a célja, hogy a téli hónapokban védje meg az épületet az északi hideg széltől. A ház külső falait célszerű leszigetelni hungarocellel (4-6cm), ugyan úgy a mennyezetet is (2cm). A ház déli oldalánál célszerű építeni egy üvegezet teraszt, amit hőcsapdának nevezzük. Ez elé ültetünk szőlő lugast vagy fákat melyek nyáron, árnyékolják lombúkkal az üvegezett terasz felületét.
A házat, ha mondjuk 100m2-es, ráépítjük 2 ,,medencére” ami külön-külön 100m2 mindegyik. Ezeknek a belmagassága 2,2-2,5 m. Falai, alja és födémme hőszigeteltek. A falakat fel lehet építeni öntött monolit vasalt betonból, vagy felfalazni zsalukövekből. A dupla fal között, ami elválasztja a két ,,medencét” ugyancsak hőszigetelőanyag van. Szintén hőszigetelt a födém is.
A déli fekvésű ,,medencében” tároljuk a meleget, az északiban a hideget. A medencében a meleget a legegyszerűbb és olcsóbb módón folyami kövekben tároljuk amivel feltöltjük a medencéket. Ezeket nyáron felmelegítünk forró levegővel vagy folyadékkal. Magyarországon elég nehéz folyami köveket szerezni, melyek átmérője 25-30cm körül kell hogy legyen. A forró levegő vagy folyadék amit előállítunk egy napkollektorban, nyáron eléri a 200 Celsius fokot. Májustól szeptemberig a 250m3 hőtároló anyagot ugyancsak erre a hőmérsékletre tudjuk felmelegíteni. Késő ősztől a szobában lévő levegőt, szűrőkön keresztül keringtetjük a ,,medencén” keresztül ventillátorok segítségével, amit egy elektronikus rendszer felügyel és vezérel. Minden helységet külön lehet fűteni tetszés szerint.
A téli időszakban ugyancsak ventilátorok segítségével lehűtjük az északi ,,medencében” lévő hőtároló anyagot – 10-15 fokra. Ez a lehűtés főleg éjszaka történik novembertől áprilisig. Júniustól kezdjük fűteni a déli ,,medencét” és az északi ,,medencéből” hűtjük az egész házat.

A villamos energiát elő lehet állítani, 6-8 darab napelemmel (8,7W/12V) amivel, egy töltő relén keresztül, feltöltünk 3-4 akkumulátort (100Ah/12V). A világítást ügy a házban, mint azon kívül, külön 12V-os áramkörrel oldjuk meg, halogén izzókkal. Az elektronikus berendezéseket ugyancsak erről a hálózatról tápláljuk kiiktatva 220V-os trafót, vagy használva a szivargyújtó adaptert.
A 220V feszültséget két darab 1000W-os inverterrel biztosítjuk azoknak a készülékeknek melyek csak ezzel a feszültséggel működnek.
Ennek az alapberendezésnek az ára 350-380 ezer forint között van, ami megtérül már az első évben.      
Az akkumulátorok töltését lehet segíteni több szélkerékkel melyek, forgatnak gépkocsi generátorokat. A szélkereket nagyon egyszerűen lehet elkészíteni azoknak a szélkerekeknek a mintájára melyek, az út mentén forognak, mint reklámtáblák.

A forró levegőt és a forró folyadékot elő lehet állítani ugyan azzal a napkollektorral. Egy 100m2-es házhoz szükségeltetik 4-5 darab napkollektor, aminek az ára vezérléssel együtt 55 ezer forint/darab. Szükség van egy hőcserélőre is aminek az ára 120 ezer forint. Tehát nem egészen 400 ezer forintból megoldott a forró levegő és a melegvíz, amit lehet használni fűtésre és a háztartási melegvíz előállításáran is.

A gázt elő lehet állítani a minden féle szerves hulladékból, komposztból, trágyából, szénvízből. Ami szükségeltetik az egy medence, ami vízzáró betonból és vakolattal készül. A födém tökéletesen kell, hogy zárjon. Ezen kell lennie egy dupla lejárati ajtónak, és egy cső csonknak, amire egy kompresszor (vákuum pumpa) szívó csövét szereljük. Szükség van a továbbiakban egy gáztartályra, amibe a kompresszor tárolja a gázt. Ennek nyomása nem kell nagyobb, legyen, mint 2-2,5 Bar.
Az építmény legérzékenyebb része a beömlő csatorna, aminek a dőlési szöge 45 fok körül kell hogy legyen. Hossza 1-1,5méter, a felső végén kel lennie egy nagyon jól záródó csapóajtónak, ahonnan az anyag bele kerül a 45 fokos csatornában melynek a végén, van egy újabb csapóajtó. Ez az építmény megakadályozza a gáz visszaáramlását, amikor a medencébe folyik be a szerves anyag. A kompresszor nem működik folyamatosan őt egy elektronika vezérli, hogy időként a keletkezet és összegyült gázt nyomja a tartályba. A tartályon kell lennie egy nyomásmérőnek, és alul egy ürítő csapnak, mivel hogy víz keletkezik a nyomás különbség miatt, amit időnként ki kell üríteni.

Ami még nagyon fontos és nélkülözhetetlen az egy ásott, vagy fúrt kút, amiből egy hidroforral és szűrőberendezéssel el lehet látni a házat vízzel.

Ez a ház abszolút energia független. Rendelkezik Vízzel, gázzal, villannyal és egyedi fűtő-hűtő (klíma) berendezéssel.

Hamarosan felteszek néhány rajzot és fotót.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 64
Heti: 259
Havi: 853
Össz.: 285 268

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Bio ház
CSERÉPKÁLYHA - KANDALLÓ - KEMENCE Alternatív fütés rendszer+napkollektor - © 2008 - 2018 - kandallo-kemence.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: búbos kemence építése - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »