CSERÉPKÁLYHA - KANDALLÓ - KEMENCE Alternatív fütés rendszer+napkollektor

Több mint 35 év szakmai tapasztalat, több száz tervezett, felépített kandalló, cserépkályha és kemence. Saját tervezésű alternatív fűtés rendszerek, egyedi műszaki megoldások, egyedi kandallók. Nincs az, amit ne tudnánk megvalósítani.

Cserépkályha

A cserépkályha az, amire sokan esküdnek, hogy hatékony, pótolhatatlan, olcsó.
Ez így is van amennyiben szakszerűen, van felépítve.

Cserépkályha típusok:
1. Fatüzelésű
2. Vegyes tüzelésű
3. Gáztüzelésű
4. Villanytüzelésű
A vegyes és gáztüzelésű cserépkályháknál, világos színű terrakotta csempéket kell választani, mivel jobban bírják a hőt. Ezeket 1000-1100 fokon égetik ki. A sötét színű csempéket 750-850 fokon égetik és ezek alkalmasak a fa és villanyzüzelésre.

A kiépítet járatok szempontjából a következő megoldások, vannak:
1. Függőleges szimmetrikus járatok. 
2. Függőleges aszimmetrikus járatok.
3. Spirál járatok.
4. Lépcsős járatok. 
5. Öntisztuló lépcsős járatok.
Ez a kályhának az a része, ami nem látható.

A hőtárolás szempontból a következő kategóriák vannak.
1. Hagyományos cserépkályha. Tűztér samottból, járatok tömör téglából, bélés nélkül, kikenve agyaggal.
2. Közepes teljesítményű cserépkályha. Tűztér samottból, a forró járatok samottból, a többi járat tömör téglából, bélelve agyag cserepekkel és agyaggal kikenve.
                                                  3. Nagyteljesítményű cserépkályha. Tűztér, járatok és bélés samottból, kikenve agyaggal vagy hőálló habarccsal.

A közepes teljesítményű, függőleges járatú cserépkályha építése 80 000 Ft. Méret 2,5x5x7 sor. Ülőpadka, fal áttörés, nagyobb méret, párkányok növelik a munkadíjat 30-50%-al.
A közepes teljesítményű, lépcsős járatú cserépkályha építése 100 000 Ft. Méret 2,5x5x7 sor. Ülőpadka, fal áttörés, nagyobb méret, párkányok növelik a munkadíjat 30-50%-al.
A közepes teljesítményű, spirál járatú cserépkályha építése 120 000 Ft. Méret 2,5x5x7 sor. Ülőpadka, fal áttörés, nagyobb méret, párkányok növelik a munkadíjat 30-50%-al.
A nagyteljesítményű cserépkályhák építése több mellékanyag használatát, és több időt igényel ezért a munkadíj 30%-al magasabb.

A cserépkályha építésénél vannak bizonyos szabályok, amiket célszerű betartani.

1. Nem érdemes a cserépkályhát a földről indítani. Kényelmetlen a tűzrakás, tisztítás. A terrakotta csempe sérülékeny, pár év alatt az alsó csempékről óhatatlanul leverik a mázt. Nincs fatárolási lehetőség, nincs ülőpadka.

2. Az ülőpadkát nem érdemes terrakotta csempéből építeni, mert ugyan úgy sérülékeny és ez mellet megemeli a költségeket a duplájára. Fűtött ülőpadkát lehet építeni falazó anyagból is.

3. Ha nagy tűzteret építenek érdemes panoráma ajtót szerelni a cserépkályhára. Ez megemeli a költségeket 65 000 Ft-al de látványos, gyorsabban fűti a lakást begyújtáskor, könnyebb a fa berakása a tűztérbe.

4. A kályhába beépítet járatok hossza, nem haladhatja meg a kémény magasságát a bekötéstől mérve. Ha ez mégis megtörténik, akkor huzatnövelő megoldásokat kell alkalmazni, aminek az ára 3 500 Ft-tól eljuthat 120 000 Ft-ig.

5. A cserépkályha nem takarhatja el a kéménynek a tisztító ajtóját.

6. A kéményre szerelt sapka (torkolati kúp) az uralkodó szél irányába kellhogy legyen, különben csökkenti a huzatot. Ez nem csak dísz, hanem megakadályozza például a csapadék beszivárgását a kéménybe. A víz feloldja a kéményben lerakodott kátrányt és leviszi egészen a tisztító aknáig. A falon megjelennek sárga foltok, melyek rettenetesen büdösek, és el nem lehet őket távolítani.

7. A cserépkályha tetejét dupla cserépsorral kell zárni, merőlegesen egymásra, és rá kel helyezni egy 3-4 cm homokréteget, ami elzárja a repedéseket, ami az agyagban keletkezhetnek.

8. A bekötőcsövet nem szabad vízszintesen elhelyezni. Minimum 10 fok dőlést kel adni felfele.

9. A hőálló flex fugázó anyag helyet ajánlott használni a sziloplaszt jellegű fugázó anyagot, ami rugalmas marad, és nem pereg ki. Igaz hogy háromszor drágább de hosszútávon kifizetődőbb.

10.  A kályha befejeztével a következő dokumentációkat kell, hogy kapjon:
- Kivitelezési nyilatkozat.
- Leírás.
- Használati útmutató.
- Származási bizonylatok és jótállások.
- Üzembehelyezési jegyzőkönyv.
- Számla.

A cserépkályha méreteit egyeztetni kell a felfűtendő légmennyiséggel. Egy cserépkályha ellem (egy lap), 1 egységnek számit és megfelel 1 légköbméternek a felfűtésére. Egy sarok ellem 1,5 egység, ami megfelel 1,5 légköbméternek. Kiszámítjuk a fűtendő helyiség légterét és ahány légköbméter az eredmény, annyi cserép egységre, van szükség. Például van egy 6x5 méteres nappalink, aminek a belmagassága 3 méter. Ez 90 légköbmétert jelent illetve 90 fűtő csempe egységet. Ez azt jelenti, hogy a szükséges kályha mérete 2,5x6x6 vagyis 2,5 sor mélység, 6 sor széles, 6 sor magas. Ez a minimális méret.
Egy 3x5x7 soros cserépkályha fel tud fűteni 105 légköbméter levegőt. A helyiség méretei ezek szerint, ha mondjuk a belmagasság 2,8 m, 5x7,5 méter.
Mindig felfele kerekítsünk!

                                   Használati útmutató

Felépítés után a cserépkályhát ki kell szárítani. A száradás időtartalma 2-3 hét, az évszak és cserépkályha méretének függvényében. A szárítást fokozatosan kell végezni esti és reggeli begyújtásokkal. A tüzelendő famennyiség maximum 1 vödör gyújtós az első 1 hét alatt.
Miután a tűz kialudt, célszerű a cserépkályha ajtaját nyitva hagyni a következő begyújtásig.
A második héten a famennyiséget kétszeresére lehet növelni. A begyújtás módja a következő: két marék gyújtós alá elhelyezünk száraz pappírt, kartont vagy begyújtó pasztillát, amit meggyújtunk. Az így keletkezet hő kinyomja a tűztérben és kéményben megült hideg, nedves levegőt. Miután már csak a parázs van, teszünk néhány gyújtóst, melyre máglya szerűen berakunk 4-5 kézvastagságú hasábfát. A tüzelő ajtót, hamu fiókot, vagy a húzat szabályzót nyitva hagyuk annyira amennyire ezt az égés kívánja. Kezdetben jó ha a tűz annyi levegőt kap amennyi szükséges egy erőteljes égéshez. Miután a famennyiség félig leéget a levegő mennyiségét, lehet csökkenteni. Ha már a fa eléget és a tűztérben csak parázs van, a légáramlást el lehet zárni. Így több órán át a bennlévő parázs izzik és fűti a cserépkályhát. Miután a parázs kialudt, a légbeáramlási nyílásokat kinyitjuk és így hagyuk a következő begyújtásig.
Harmadik héten a fa mennyiséget lehet növelni, illetve kisebb tüzeket lehet alkalmazni.
Nem célszerű nedves, nyersfát használni.
Tilos benzinnel begyújtani.
Tilos a három hét alatt nagy tüzeket gyújtani a cserépkályhában, mivel a nagy mennyiségű gőz, ami keletkezik, szétnyomhatja a kályhát.
Hosszabb szünet után, vagy fűtés szezon előtt, mindig egy kicsi tűzet gyújtunk, és majd csak az után, a meglévő parázsra tesszük be a kívánt fa mennyiséget.
A levegő szabályzókat tilos teljesen elzárni ameddig a fa nem éget el.
Újabb fa mennyiséget csak parázsra szabad tenni. 
A tűztérből a hamut elég csak hetente egyszer teljesen kiüríteni.
A tűztérbe ne tegyenek nagyobb darab fákat, mint ami kényelmesen befér, és ne dobálják, vagy nyomják ezeket erőszakkal, mivel a tűztér sérülhet, és a füstjáratok zárlatba kerülhetnek, ami csökkenti a cserépkályha teljesítményét.
    FIGYELEM! Az átmeneti évszakokban sokszor előfordul az, hogy a benti és kinti hőmérsékletek vagy légnyomások egyenlők. Ilyenkor a kéményben nincs húzat, sőt mi több, a légmozgás megfordul, vagyis a kinti levegő a kéményen keresztül jön be a házba. Ebben az esetben nem érdemes kísérletezni a tűz gyújtással, mivel a füst a szobába áramlik.

helena.jpg

ovidiu_1.jpg

ovidiu_2.jpg

hordozhato_14.jpeg

terakotta_kandallo_1.jpeg

terakotta_kandallo_2.jpeg

terakotta_kandallo_3.jpeg

terakotta_kandallo_4.jpeg

terakotta_kandallo_5.jpeg

terakotta_kandallo_10.jpeg

terakotta_kandallo_13.jpeg

terakotta_kandallo_15.jpeg

terakotta_kandallo_17.jpeg

terakotta_kandallo_19.jpeg

terakotta_kandallo_24.jpeg

terakotta_kandallo_29.jpeg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 64
Heti: 273
Havi: 867
Össz.: 285 282

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Cserépkályha
CSERÉPKÁLYHA - KANDALLÓ - KEMENCE Alternatív fütés rendszer+napkollektor - © 2008 - 2018 - kandallo-kemence.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: búbos kemence építése - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »