Kemence
Egy kemenceépítésnél a következő szempontokat kel figyelembe venni.
1. A kemencét egy megfelelő alapra kel építeni.
2. A kemence kéményét a kemence elejére kell elhelyezni.
3. A kémény magasságát úgy kell meghatározni, hogy tudja átvenni a kemencében keletkezet füst teljes mennyiségét. Célszerű beépíteni a kéménybe egy pillangószelepet. A kéményre elhelyezett torkolati kúp (sapka) nyílása az uralkodó szél irányában kel hogy legyen. Ez növeli a húzatott.
4. A kemence teste vastag kel legyen, azért hogy tudja tárolni a hőt. A füstöt egy felső járatban, a tűztér fölött, hozzuk előre a kéménybe. Ezáltal a kemence kétszer gyorsabban melegszik fel és lassabban hűl ki.
5. A parazsat a kemence ajtaja elé kel kihúzni, és ott hagyni. Ezért a kemence előtti lapnak szintje 6-8 centiméterrel alacsonyabbnak kell lennie, mint a kemence tűzterének alja. Az ajtó, a kemence legvékonyabb része, amin keresztül nagy a hővesztesség. Amennyiben a parazsat a kemence ajtaja elé húzzuk, a kemence lehűlését lényegesen lelassítjuk.
6. A kemencét érdemes egy tető alá helyezni. Egyrészt megóvjuk az esőtől és a szétfagyástól, másrészt kényelmesebb és kellemesebb tető alatt, árnyékban, sütögetni.
Ezek után, meg lehet ítélni, hogy a feltett fotókon megjelenített kemencék jól vannak e felépítve, vagy nem. Természetesen miden kemencében lehet sütni, de nem mindegy hogy milyen hatékonysággal.
A kemence akkor van kellőképpen felfűtve, amikor a belseje kifehéredik. Ha bedobunk a falakra egy kevés lisztet, ez sziporkázva kell, hogy égjen.
Miután a kemence fel van fűtve, a következő sütési sorrendet kell betartani. 1 kenyér, 2 kalácsok, 3 süteményék, 4. Töltött ételek (káposzta, paprika, uborka, burgonya), rakott ételek (káposzta, krumpli, karfiol stb.) kizárólag fedet edényekben, és 5 a legvégén a húsok.
A kemencében készült ételek rendkívül finomak, egyedi ízek, az aromák intenzívebbek. Aki egyszer megkóstolja és van rá lehetősége, biztosan épít magának egy kemencét.
A későbbiekben felteszek különböző kenyerek és kemencében készítendő ételek receptjeit.
A kemencék formájának csak a fantázia és a pénz szabhat korlátokat.
Fotók az építés folyamatáról.